Leeratelier voor loco-gemeentesecretarissen - VOL

In juni 2024 start het eerste leeratelier voor loco-gemeentesecretarissen dat de Vereniging van Gemeentesecretarissen in samenwerking met de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) aanbiedt.

De opleiding biedt een rijke leerervaring waarin actuele thema’s en vaardigheden die relevant zijn voor loco-gemeentesecretarissen en de context waarin zij actief zijn centraal staan. De inspirerende, gezaghebbende docenten en ervaren practitioners die theorie en praktijk kennen en kunnen verbinden, zullen je verdiepende en verbredende denkramen aanbieden. We nemen de tijd voor intercollegiale reflectie: door een gezamenlijke uitwisseling en bespreking van spannende momenten, relaties, en verantwoordelijkheden in het eigen vakmanschap, faciliteren we het leren van elkaar.

Voor wie?

De opleiding richt zich op loco-gemeentesecretarissen. Een grote diversiteit aan loco-gemeentesecretarissen is welkom: verschillen in ervaring, ambitie, en gemeentegrootte zien we als een verrijking van de interactieve elementen van het leeratelier.

Programma

Het programma met drie modules van in totaal vijf dagen vangt in juni 2024 aan met een tweedaagse bijeenkomst. We maken kennis met elkaar en het programma, en verkennen de context waarin de loco-gemeentesecretaris opereert. Ook staan we stil bij het netwerk waarin de loco-gemeentesecretaris actief is.

Na de zomer gaan we in de tweede module – eveneens gestructureerd als tweedaagse – aan de slag met advisering, beïnvloeding, en organisatieverandering. De afsluitende module van één dag staat in het teken van politiek-ambtelijke verhoudingen, waarbij we het ook zullen hebben over de relatie tussen burgemeester en loco-gemeentesecretaris als je eenmaal ‘echt aan zet bent.’

Beoogde docenten voor deze drie modules zijn o.m. prof. dr. ing Gerda van Dijk, prof. dr. Paul Frissen, dr. René Grotens, en prof. dr. Martijn van der Steen.

Tussen de modules bieden we online intervisie in kleinere groepen aan. Intervisie is een gestructureerde en begeleide vorm van professionele uitwisseling, waarin steeds de casuïstiek van u of een andere deelnemer centraal staat.

Meerwaarde van het leeratelier

• Een combinatie van state-of-the-art kennis van topdocenten met ervaringen van practitioners
  • Voortdurende koppeling met de eigen praktijk
  • Toegang tot en reflectie met een interessant netwerk van loco-gemeentesecretarissen, met een verwante professionele identiteit en soortgelijke uitdagingen

De kosten voor deze opleiding bedragen EUR 4.500 excl. BTW.

Module 1: dinsdag 4 en woensdag 5 juni 2024*
Module 2: dinsdag 24 en woensdag 25 september 2024*
Slotmodule: vrijdag 11 oktober 2024

* inclusief een overnachting.

Aanmelden

De opleiding is volgeboekt. Mocht je geïnteresseerd zijn in de opleiding, dan kun je een mail sturen naar vgs@gemeentesecretaris.nl. Dan kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Zodra er dan een plek vrijkomt, nemen we contact met je op. Er kunnen maximaal 14 deelnemers deelnemen aan deze opleiding.

Opleidingsinstituut

De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) is een hoogwaardig onderwijs- en onderzoeksinstituut in het hart van de hofstad. Binnen dit instituut worden wetenschappelijke kennis over en praktijkervaring met het Nederlandse openbaar bestuur met elkaar verbonden.

De NSOB organiseert opleidingen, publieke debatten en verzorgt wetenschappelijke en professionele publicaties.

Bent u lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.