VGS uurtje - Fusie, van verkenning tot vaatdoek

Samenwerking, (ambtelijke) fusie, herindelen? Diverse termen, diverse trajecten en diverse dilemma’s. Het aantal gemeenten dat zich verkennend oriënteert op een herindeling is nog altijd aanzienlijk, een groot aantal ambtelijke fusies wordt na stormachtige ontwikkelingen vanaf 2008 inmiddels weer ontvlochten.

De redenen om te fuseren hebben vaak een financiële insteek. Maar ook om de uitvoeringskracht in je organisatie te versterken, het arbeidsmarktpotentieel te vergroten en kwetsbaarheid te verminderen. Een samenwerking als doekje om vele problemen op te lossen? Wat wel zeker is: de zoektocht naar samenwerking kent verschillende domeinen: politiek-bestuurlijk, maatschappelijk, regionaal, ambtelijk.

In dit VGS uurtje gaan we hier verder op in. Stan van der Laar, expert op het gebied van samenwerking en ambtelijke fusies, vertelt meer over de diverse soorten van samenwerking en gaat in de op de dilemma’s die dit traject met zich meebrengt.

Yvonne Halman, gemeentesecretaris Wijdemeren, en Jasper de Wit, gemeentesecretaris Wageningen, leggen uit welke rollen de gemeentesecretaris in dit traject heeft (en welke niet). Ook door de vraag te stellen: waar zit je en waar sta je? Tevens vertellen zij over welke andere rollen (raad, college, provincie) er zijn in dit traject.

Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen.

Inschrijven

Bent u lid van de vereniging? Log dan eerst in.
Niet-leden kunnen zich niet aanmelden op dit event.