Ledenraadplegingen CAO 2019, harmonisatie verlof en ¬Ďgenormaliseerde CAO¬í

Landelijk wordt de CAR UWO nu ‘technisch’ omgezet naar een ‘genormaliseerde CAO’ die vanaf 1 januari 2020 in de plaats komt van de CAR UWO. De laatste discussiepunten worden in oktober als het goed is geslecht met de vakbonden. De uitkomsten worden zsm na 1 november in een ledenraadpleging voorgelegd aan gemeenten. Deze ledenbrief wordt via ons als gemeentesecretaris gestuurd aan de colleges. Het is belangrijk dat dit z.s.m. gebeurd aangezien we als gemeenten als onze regelingen hierop moeten aanpassen voor 1 januari 2020. Laatste discussiepunten zijn o.a. hoe er wordt omgegaan met de ‘lokale ruimte’ die in de CAO zit en hoe daar lokaal afspraken over gemaakt worden en hoe er wordt omgegaan met geschillen als de huidige werkwijze vervalt.

Direct na 1 november zal vervolgens onderhandeld worden over de CAO voor 2019, een soort tussen-CAO voordat de normalisatie van kracht wordt op 1 januari 2020. Dit is nodig omdat onze huidige CAO maar tot eind 2018 loopt. Zoals altijd is de inzet voor deze onderhandeling verwoord in een ‘concept arbeidsvoorwaarden nota’ die kort geleden naar alle gemeenten t.a.v. de gemeentesecretaris is gestuurd als ledenraadpleging. De financiële inzet wordt door het College van Arbeidszaken met het VNG bestuur bepaald, maar de inhoudelijke inzet staat in deze nota die bij jullie voor ligt. Belangrijk is om in elk geval naar het onderdeel ‘harmonisatie van verlof’ te kijken. Dat is een wens die we als gemeenten al lang hebben, maar het kan voor gemeenten financieel zeer verschillend uitpakken. Goed om daar als secretaris op te letten. De realiteit is wel, ‘nu of nooit’ m.b.t. deze harmonisatie.

Reageren kan voor 26 oktober, kijk op de VNG site naar de conceptarbeidsvoorwaarden.