EPSA 2017, Vensters in de top vier meest innovatieve projecten van Europa

Op woensdag 22 november ontving het Vensters-team het Best Practice-certificaat bij de European Public Sector Award (EPSA) 2017. Vensters was uit 150 inzendingen een van de vier finalisten in de categorie ‘Europees / nationaal’. De EPSA 2017 is een onderscheiding die wordt toegekend aan innovatieve oplossingen voor complexe problemen binnen de publieke sector. Vensters kreeg het certificaat voor het benchmark- en leerinstrumentarium voor managers in publieke organisaties. “One of the things that particularly impressed the jury about Vensters is the unique and innovative approach to performance management”, aldus jurylid Michael Burnett. “This approach is well in line with current experiences and research on the requirements of successful performance management.”

Peter Teesink: “Zonder betrokkenheid van al die gemeenten en gemeentesecretarissen bij de start, het gebruik en de continue doorontwikkeling van Vensters zouden we nooit zo ver zijn gekomen bij deze Europese Award.”

Het thema van driedaagse EPSA 2017 was “An Innovative Public Sector in 2017 - New Solutions to Complex Challenges”. Vertegenwoordigers van alle 34 aangewezen Best Practices waren aanwezig om hun projecten aan elkaar toe te lichten.

Opvallend was de diversiteit van de projecten. Tegelijkertijd waren twee min of meer tegenstrijdige thema’s bepalend:  Aan de ene kant digitalisering, informatisering en standaardisering. Dit uitte zich vooral in de Europese categorie: de prijs ging naar Spanje waar het European Union Intellectual Property Office  gewerkt heeft aan een grootschalige digitalisering waardoor het aanvragen van patenten veel makkelijker is geworden en conflicten worden voorkomen. En aan de andere kant humaniteit en hoe publieke organisaties gaten in overheidszorg met hernieuwde aandacht invulling geven. Dit was zichtbaar in de prijs voor de regionale categorie. Het Open Heart Project in Salzburg stelt vrijwilligers in staat minderjarige asielzoekers dezelfde ontwikkelkansen te bieden als Oostenrijkse jeugd.

Meer infomatie  over de verschillende projecten, kan je terecht op de EPSA-site van EIPA.

Meer informatie over Vensters? Neem contact op met Mari-An Gerits