Alles hetzelfde en alles anders

Wat hebben twee Amerikanen, een Canadees, een Noor, twee Zweden en een Slowaak met elkaar gemeen? Dat ze bij de VGS te gast waren in onze congresweek! Ze gingen voor en na het congres ook nog op pad in Nederland. De uitwisseling leverde interessante inzichten en contacten op. Zo blijkt dat Slowaakse secretarissen voor het overgrote deel direct na de verkiezingen vervangen worden. Zij kijken jaloers naar de situatie in andere landen en proberen continuïteit te stimuleren. In de Verenigde Staten worstelen onze collega’s met zogenaamde sunshine laws, waardoor elk overleg openbaar moet zijn. Zelfs het afstemmen van een standpunt via de email is al een overtreding daarvan. In Zweden hebben ze weer andere problemen: de sterke overheidsrol daar (met zorg en onderwijs onder gemeentelijke gezag) maakt dat een secretaris in een gemeente van 60.000 inwoners verantwoordelijk is voor ongeveer 5.000 ambtenaren. Om daar – met de politiek – goede, integrale sturing op te geven is een uitdaging.

De buitenlandse gasten waren behalve op ons congres ook op bezoek in Pijnacker-Nootdorp (bij een warmtecentrale annex kwekersbedrijf) en in Lisse om over burgerparticipatie te praten. In Utrecht lieten we de verbouwing van het stationsgebied en de fietsinfrastructuur zien.

Het programma was mogelijk door de enthousiaste medewerking van een aantal van onze leden, waarvoor hartelijk dank! Wil je ook meedoen in onze internationale activiteiten? Laat het dan weten via sander@gemeentesecretaris.nl – deze maand gaat een groep naar San Antonio voor het ICMA jaarcongres en volgend jaar juni zijn we uitgenodigd voor een internationale uitwisseling in Noorwegen!

De groep werd in Lisse hartelijk ontvangen door secretaris Jan Schellevis en burgemeester Lies Spruit