Dag van de Lokale Democratie - SAVE THE DATE

Dag van de Lokale Democratie | Vrijdag 17 november 2017 | Centraal in Nederland

De Dag van de Lokale Democratie is een dag vol inspirerende voorbeelden en praktische handvatten voor volksvertegenwoordigers, bestuurders, actieve inwoners en professionals die samen aan meer en betere democratie willen werken in hun gemeenten. Dit evenement is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Democratic Challenge en de beroepsverenigingen van burgemeesters, raadsleden, wethouders, griffiers en gemeentesecretarissen.

Hoe bereik je afzijdige inwoners en betrek je hen weer bij het lokale democratische proces? Hoe kan je mensen enthousiasmeren om zelf regie te nemen over hun directe leefomgeving? Hoe werkt een burgerbegroting en wat kun je ermee? Hoe maak je mensen enthousiast voor het politieke ambt? Hoe kan je open data inzetten bij een betere controle van het gemeentebestuur?

Koplopers uit binnen- en buitenland delen successen en ervaringen uit recente praktijkvoorbeelden van democratische vernieuwing zoals burgertoppen en innovatie- en datalabs. Topwetenschappers presenteren de laatste inzichten uit hun onderzoeken en in speeddatesessies beantwoorden experts en collega-bestuurders prangende vragen. Loop binnen in de democratische winkel en vind producten waarmee jij jouw lokale democratie morgen al een boost kunt geven. Van een burgerbegrotingsspel of een toolkit loting tot een overzicht van de beste digitale participatietools. Probeer ze uit, neem ze mee!

Heb jij tussendoor nog wat tijd? Dan kun je ook nog de werkplaats bezoeken, waar wetenschappers, burgerinitiatiefnemers en koplopergemeenten achter de schermen sleutelen aan een nieuwe generatie vernuftige oplossingen om de lokale democratie meer van deze tijd te maken. Denk en doe mee, als je zin heeft!

De Dag van de Lokale Democratie wordt gehouden op een centrale, goed bereikbare plek in Nederland. Op dit moment werken we hard aan de invulling van het programma. Vanaf september komt het programma online en is het mogelijk om je  in te schrijven.

Reserveer vrijdag 17 november alvast in je agenda en we hopen je dan te zien!
Mede mogelijk gemaakt door: