Gaat terug naar het onderwijs ooit nog lukken?

Verslag van Ida Oostmeijer met Hans Scheinck

Eind april sprak ik met onze vroegere collega Hans Scheinck van de gemeente Winterswijk. Hans heeft al met al 12 jaar bij de gemeente Winterswijk gewerkt. Op dit moment is hij directeur van het sociaal werkvoorzieningschap Hameland. Toen Hans vertrok bij de gemeente Winterswijk, was dat eigenlijk niet de bedoeling. Hij had zijn vertrek aangekondigd omdat hij terug wilde naar een oude liefde: het onderwijs. Daar was zijn loopbaan ooit begonnen en Hans krijgt energie van “het jonge spul”.

Voordat hij weer in de armen van zijn oude liefde belandde, kwam er een andere klus op zijn pad. Hij werd gevraagd om de moeizame opheffing van een SW-bedrijf vlot te trekken en mee te werken aan de transitie van het bedrijf naar de huidige context. Het liefst zonder gedwongen ontslagen, hoge afkoopsommen en meer van dat soort dingen. Omdat hij gevoel heeft bij de doelgroep heeft hij “ja” tegen deze klus gezegd. Aan het eind van het jaar loopt zijn contract af en dan hoopt hij – precies – dat hij alsnog naar het onderwijs kan overstappen.

Hans kijkt met veel plezier terug op zijn secretarisschap. Hij kreeg en krijgt energie van de ontwikkeling van de organisatie. Het organiseren van beweging, maar niet reorganiseren was de uitdaging en dat heeft hij met veel plezier gedaan. En vooral veel “jong spul” erin: stages, trainees, loopbaanplekken. Op alle mogelijke manieren.

Tot slot vraag ik ook nog even naar de meerwaarde van de VGS. Daar is Hans behoorlijk kritisch over. In zijn ogen zijn we een muziekvereniging met donateurs, maar hebben we geen instrumentalisten. Hij bepleit een totale turnover. Misschien zelfs wel “from scratch” opnieuw beginnen.

Tsja, als bestuur, maar ook als vereniging hebben we wel iets om even over na te denken :-).