Rianne van den Berg 'van Gemeentesecretaris naar Directeur Publieke Gezondheid'

Door : Anneke Knol

Deze week sprak ik met onze vroegere collega Rianne van den Berg over de loopbaanstap die zij vorig jaar gemaakt heeft.  Het was fijn om te horen hoe het haar is vergaan in de afgelopen maanden. Per 1 september 2016 is Rianne aan de slag gegaan als Directeur Publieke Gezondheid GGD/GHOR IJsselland in Zwolle, een gemeenschappelijke regeling bestaande uit 11 gemeentes met zo´n 400 medewerkers, actief in een werkgebied met 500.000 inwoners.

Het eerste wat Rianne van den Berg zegt: ’Ik heb het ontzettend naar mijn zin in deze baan!’.
Na 15 jaar te hebben gewerkt bij de gemeenten Barendrecht en Alblasserdam, in Barendrecht as directeur en de laatste 7 jaar als gemeentesecretaris van Alblasserdam, was Rianne echt weer toe aan een nieuwe uitdaging.  Zij vindt het sowieso verstandig voor een manager aan de top van een organisatie om iedere 5 tot 7 jaar van positie te veranderen. Volgens Rianne: ‘gezond voor jezelf en gezond voor de organisatie’.

Zelf dacht ze daarom al een poosje na over een volgende stap. Daarvoor ging ze op onderzoek, met name door gesprekken te voeren binnen haar netwerk. Haar interesse en affiniteit lag al langer bij het sociale domein, dus oriënteerde ze zich tevens ‘over de grens’ naar organisaties in de zorg, ziekenhuizen en GGD. Die gesprekken leverden haar nieuwe inzichten op. En uiteindelijk ook deze nieuwe positie, want doordat op bepaalde plekken bekend was geworden dat Rianne ´in´ was voor een volgende stap werd zij benaderd en gevraagd of zij interesse had om deze uitdaging aan te gaan.

De ervaring die Rianne van den Berg als gemeentesecretaris heeft opgedaan kan zij nu goed gebruiken in haar nieuwe functie. Zij somt op: ´bestuurlijke sensitiviteit, strategische denkvermogen, leiderschap in de top van een ambtelijke organisatie en de vele ervaringen met koersveranderingen die in een gemeente aan de orde van de dag zijn´. Die kennis, expertise en ervaring neemt zij nu mee in deze organisatie, een GR die meer op afstand van de gemeenten staat en die zij nu met veel plezier aanstuurt. Vanuit haar vroegere ervaring zoekt ze nu zelf actief contact met de gemeentesecretarissen in haar werkgebied en ze geeft ons als secretarissen als tip mee om betrokken te zijn en blijven bij onze regionale organisaties en contact te onderhouden met het MT van zo´n GR. Samen kunnen we meer betekenen voor een gezonde samenleving!

Toen ik haar vroeg wat ze het meest miste van het ´secretaris zijn´, bleek het ´nabije bestuur´ wel wat gemist te worden.  In een gemeente werk je met bestuurders die je goed kent, die je dagelijks tegenkomt, waarbij je  tijdig bestuurlijke signalen kan oppikken..  Tegelijkertijd is het ook  juist weer een uitdaging om met een dagelijks bestuur op afstand te werken. Rianne van den Berg ervaart  nu als Directeur Publieke Gezondheid meer ruimte en meer zelfstandigheid dan vroeger als gemeentesecretaris, waarbij het de kunst is om de 11 opdrachtgevende gemeentes zo goed mogelijk te kennen en te bedienen.  En beduidend minder avondvergaderingen.

Als laatste de vraag of zij nog een tip heeft voor de Vereniging van Gemeentesecretarissen? Rianne is nu lid van de kleinere Vereniging voor Directeuren Publieke Gezondheid, met zo´n 25 directeuren die in heel Nederland hetzelfde takenpakket hebben. Er is intensief contact en informatie-uitwisseling. Gemeentesecretarissen en hun takenpakket zijn volgens Rianne juist meer divers, maar het is goed dat de VGS er is om die diversiteit met elkaar te delen en in groepen van elkaar te leren.

10 mei 2017