Kwaliteit lokale democratie
Onder gemeentesecretarissen bestaan steeds meer zorgen over de verruwing van de politiek en de kwaliteit van de lokale democratie.
Belangrijke vraagstukken zijn onder andere de impact van social media, de versnippering en polarisatie, regionale samenwerkingen (zowel extern als ambtelijke fusies) en verdeling van bevoegdheden.
De samenleving verwacht een sterk lokaal bestuur. Dit is nodig om de juiste dingen te bieden aan de samenleving die onder druk staat. De gemeentesecretaris is een belangrijke schakel tussen het bestuur en de uitvoering. Daarnaast is zij/hij een onderdeel van het college en vormt een driehoek met de burgemeester en griffier. De gemeentesecretaris moet dus een sterke positie hebben en willen. We willen als VGS erop inzetten dat de gemeentesecretaris een goede bijdrage kan leveren aan een sterk lokaal bestuur. We willen als vereniging hier de handvatten voor bieden (professionaliseringsagenda) en op de juiste onderwerpen inspraak hebben. Activiteiten
De ervaring is dat, mede als gevolg van onze deelname in diverse netwerken en samenwerkingsverbanden, verschillende initiatieven bestaan en ontstaan rond dit onderwerp. Als VGS zullen we daarbij zoals eerder aangegeven telkens afwegen wat onze toegevoegde waarde kan zijn en voor welke opstelling we kiezen.
Er zijn diverse projecten/programma's die bijdragen aan dit onderwerp waar we als VGS aan deelnemen: o.a. Programma Democratie in Actie (DIA), Training voor lokale driehoeken, Verbeteren uitvoerbaarheid Verkiezingsproces, Regionalisering/ netwerksamenleving, denktraject toekomstbestendig decentraal bestuur, Netwerk/ adviesraad weerbaar bestuur en Burgerparticipatie.
Mochten hier vragen over zijn, kan hierover contact worden opgenomen met Esther Sommers.
Publicaties
-
Handreiking nieuwe wethoudersGemeentesecretarissen hebben een belangrijke rol in het inwerken en wegwijs maken van nieuwe colleges. Hoe ondersteun je de nieuwe wethouders?
-
Handreiking omgaan met ambtelijke bijstandMet de handreiking Omgaan met ambtelijke bijstand wordt het gesprek tussen alle betrokkenen binnen gemeenten gestimuleerd. Een goede omgang met ambtelijke bijstand vereist namelijk dat alle betrokkenen (raadsleden, griffie(r), gemeentesecretaris, burgemeester, wethouders en ambtenaren) hun rol beseffen en nemen.
De praktijk laat zien dat ambtelijke bijstand nog (te) weinig wordt benut. De toepassing wordt als ingewikkeld ervaren. Ook is voor raadsleden lang niet altijd duidelijk wat het onderscheid is ten opzichte schriftelijke vragen, moties, amendementen en het informatierecht.