Present in Zuid Oost #Roadtohartvanbrabant

Plaats: Oma letje, Heesterveld 3 Amsterdam
Starttijd: 13:30, 18 mei 2018
Eindtijd: 18:30, 18 mei 2018

Op 25 november 2018 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste bewoners in de Bijlmer de sleutel van hun nieuwe huis kregen. Daarom vieren we in Amsterdam het hele jaar de 50e verjaardag van de Bijlmer. De Bijlmermeer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een levendige, diverse, veelzijdige buurt die vele bewoners, bouwkundigen, bestuurders, kunstenaars en anderen geïnspireerd heeft en dat nog steeds doet. De Bijlmer is gebouwd als een wijk voor midden inkomens met veel groen, recreatieve gebieden en mooie appartementen. Er wonen nu 50.000 mensen met meer dan 150 nationaliteiten. Voor dat de Bijlmer zich de afgelopen jaren heeft ontpopt als hét ontwikkelgebied van Amsterdam, heeft het echter jarenlang geworsteld met criminaliteit, schuldenproblematiek en werkloosheid. In op 4 oktober 1992 is de Bijlmer getroffen door een ramp wat de wijk nationale bekendheid gaf, en waar de littekens nog steeds overal aanwezig zijn: een El Al 1862 vliegtuig stortte na motorproblemen neer op een flatgebouw waarbij 43 mensen omkwamen.  

De Bijlmer is het bloeiende decors (we hebben zelfs een Bijlmertulp) voor een gesprek over Presence; de overheid is lange tijd te afwezig geweest in deze wijk en heeft zich wellicht teveel onttrokken aan de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de bewoners in dit nieuw ontwikkelde gebied. Na de crisis komt de Bijlmer nu langzaam maar zeker steeds meer op gang, mede dankzij échte aanwezigheid en focus van de 0verheid. Jenny van Dalen, actieve bewoonster van de Bijlmer, geeft ons een prachtige tour en vertelt ons over de grote veranderingen in de Bijlmermeer van de afgelopen halve eeuw.

Ben jij (en introducé) erbij in de Bijlmer waar we op pad gaan om de wijk te leren kennen en op zoek gaan naar de rol van de overheid? Meld je hier aan!

Programma

13:30-14:00 Ontvangst met koffie / thee bij Oma Ietje

14:00-16:30 Inhoudelijk programma

16:30-18:00 Borrel bij Oma Ietje


The Essence of Presence

The Essence of Presence [ ‘the fact that someone or something is in a place’ ]. Maar aanwezig zijn is veel meer! Hoe aanwezig moet de overheid zijn in het publieke domein? Hoe aanwezig ben jij in jouw gemeente? En in de organisatie? Of bijvoorbeeld op sociale media? Hoe ‘aanwezig’ moeten we eigenlijk zijn? The ‘Essence of Presence’ is het thema van het VGS-congres op 19 en 20 september. Voor die tijd nemen wij jou en jouw introducee al mee in dit thema via de #RoadtoHartvanBrabant. Blijf op de hoogte via de VGS-nieuwsbrief en -website. Meer informatie volgt!


Mede mogelijk gemaakt door: